Ramai Graduan Mengeluh Selepas Pembekuan Pengambilan Penjawat Awam

 

Berita pembekuan pengambilan penjawat awam yang diumumkan pada April lalu sedikit sebanyak memberikan impak yang besar terutamanya kepada graduan dan calon-calon SPA yang sudah lama mengisi dan menunggu giliran untuk dipanggil exam atau temuduga.

Peluang Kerjaya Bukan Sahaja di Sektor Awam

Tidak dinafikan ianya mungkin memberikan impak yang agak negatif. Namun perlu diingat, ada banyak lagi peluang terbuka untuk graduan dan calon-calon untuk memasuki kerja kerajaan dimana ianya tidak perlu melalui proses mengisi borang SPA.

Graduan - Kerja Kosong

Ramai graduan dan calon-calon SPA tidak mengetahui perkara ini dimana terdapat cara lain untuk memasuki kerja kerajaan. Malahan graduan yang baru sahaja keluar Universiti menjadikan penjawat awam sebagai hala tuju kerjaya mereka. Ini patutnya tidak terjadi. Graduan sepatutnya mencuba semua sektor samada sektor awam ataupun swasta.

 

Namun, sebelum kita terus terjah mencari kerja di sektor awam atau swasta, persediaan diri amat penting. Pengalaman saya menjadi panel temuduga banyak menampakkan bahawa graduan-graduan ini lemah dan tidak bersedia. Bermula dari persediaan Resume sehinggalah ke proses temuduga. Sangat mengecewakan. Perlu ingat, bukan mudah untuk sesuatu badan organisasi atau syarikat besar memanggil dan mengadakan sessi temuduga kerana ianya melibatkan masa dan wang ringgit.

 

Diantara kelemahan graduan adalah

  • Isi kandungan Resume yang tidak menarik dan dibuat sambil lewa
  • Tidak sertakan “Cover Letter” dimana surat ini amat penting untuk anda “stand out” dari kalangan calon-calon yang ramai
  • Tidak bersedia semasa temuduga, tidah tahu apakah skop dan fungsi pekerjaan yang dimohon

.. dan banyak lagi.

 

Jadi pada graduan diluar sana, ambil masa untuk buat persediaan resume anda dan ambil masa untuk memantapkan “skills” temuduga anda. Amat penting sebab bukan mudah untuk dapat panggilan temuduga. Jika diambil dengan sambil lewa, ianya adalah sia-sia usaha anda selamanya kerana terlepas peluang untuk mendapat kerja yang diidamkan.

 

Jika anda mencari-cari panduan dan tips resume dan temuduga, pihak Infokerjaya akan mengadakan Flash Sales selama 72 jam dimana terdapat

  • Rahsia Bijak Temuduga
  • Rahsia Resume Kerja
  • Strategi Kerjaya
  • Agensi Kerajaan

dan komponen khas

  • Resume Generator
  • ebook khas

Kesemua pakej ini jika dijumlahkan akan melebihi harga RM350 ke atas. Namun, tujuan untuk membantu anda graduan yang buntu, sedih dan marah diatas pembekuan pengambilan jawatan SPA ini, pihak infokerjaya meberikan harga RUNTUH 50% untuk semua pakej diatas. Jika anda berminat dengan pakej ini, boleh terus ke link dibawah. Jualan akan dibuka pada 25 Mac 10 pagi. Jadi bookmark link ini jika anda berminat.

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dipanggil Exam Separa Perubatan ?

Dapatkan Rujukan Exam Separa Perubatan

Thank you for subscribing.

Something went wrong.